Niçin Organik Bal? 1

Organik Bal Nedir?

Arıya şeker vermek suretiyle suni besleme ve kimyasal ilaçlama yapmadan, organik tarıma uygun, doğal yapısı bozulmamış alanlardakibitki florasında üretilen ve her aşamada kontrol edilerek sertifikalandırılan bala organik bal denir.

 

Yukarıda belirtilen şartlara riayet etmeksizin yapılan bal üretimine ise konvansiyonel bal üretimi denir.

 

Organik bal üretimi yapılan sahada kesinlikle zirai ilaçlama yapılmaması lazımdır. Konvansiyonel üretim ballarda ise buna dikkat edilmez ve dolayısıyla zirai ilaçlar da arı tarafından bala taşınmış olur. Siz şifa niyetine bal yediğinizi sanırken kendi ellerinizle sağlığınızı bozmuş olursunuz.

 

Organik bal üretimi tarım sahalarından uzakta yapıldığı için tarım alanlarında kullanılan nitrat ve fosfat kimyasallarını içeren suni gübrelerin zararlı etkenleri bala geçmez. Oysa konvansiyonel üretim ballarda, gübreleme yapılan topraktan kökleriyle kimyasalı alan bitkinin çiçeklerinden nektar alan arı aynı kimyasalları bala taşıyacaktır.

 

Organik üretimde arının çiçeklerden topladığı nektarla bal yapması esastır.

Konvansiyonel üretimde arılar arıcı tarafından mısır şurubu veya fruktoz şurubu ile beslenirler. Organik üretimde ise arılar zorunlu haller dışında beslenmezler ve beslenme yapılacaksa arılar balla beslenirler.

 

Organik bal üretimi ekim ve dikim yapılmayan alanlarda yapıldığı için GDO’lu bitkilerin ekildiği alanlarda üretim yapabilen konvansiyonel üretim ballardan daha sağlıklıdır.

 

Organik bal üretiminin her aşamasında kullanılan alet, edevat ve araçlar sağlığa uygun olmalı, kanserojen etkenler taşımamalı, metal malzemeler çelik ve galvanizli olmalıdır.

 

Konvansiyonel üretimde ise bunların hiç birine dikkat edilme şartı aranmamaktadır.

 

Organik bal üretiminde petekler için organik bal mumu kullanılır. Güvelenmeye karşı bitkisel ilaçlar kullanılır.

Konvansiyonel bal üretiminde kullanılan petekler organik olmayıp parafinden yapılmaktadır. Parafin ise petrol türevi kanserojen bir maddedir. Hala bazı konvansiyonel üreticiler petekleri korumak için kanserojen etkili ilaçlar kullanmaktadır.

 

Organik bal üretimi her aşamasında İlçe Tarım Müdürlükleri ve Tarım Bakanlığı’ndan lisanslı bağımsız kuruluşlar tarafından sürekli denetim ve gözetim altında tutulur. Konvansiyonel üretimde ise denetim ve gözetim yapılmamaktadır.

Niçin Organik Bal Tüketmeliyiz?

Organik Bal Sağlıklıdır çünkü;

Organik bal üretimi ilaçlama ve gübreleme yapılmayan bölgelerde yapılır.

Arı kovanlarında ilaçlama yapılmaz. Arıya beslenmesi için şeker verilmez.

Kovanlarda kalıntı içermeyen organik mumlar kullanılır.

Kovanlarda kimyasal boya, paslanabilecek metaller, kalitesiz plastikler kullanılmaz.

Arıların kaliteli bal yapabilmesi için en doğal ortam şartları oluşturulur.

Sağlığınız için organik bal tüketin.

1 Comments

  1. merhaba güzel bir yazı olmuş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir